-

Gözden kaçırmayın

İzmir'de İzmir'de "Doğa-Kent-Sanat" Karma Resim Sergisi Başlıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği tarafından düzenlenen "15. Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi"nin açılışına katıldı. Bakan Yumaklı, yaptığı konuşmada yem sektörünün tohumdan çatala kadar olan süreçte önemli bir durak olduğunu belirtti. Yem, et, süt, yumurta gibi hayvansal ürünlerin temel girdisi olduğunu vurgulayan Yumaklı, Türkiye'nin yem sektörünün stratejik bir sektör olduğunu söyledi. Bakan Yumaklı, 6 Şubat depremlerinde Bakanlıkla koordineli olarak 16 bin tondan fazla yem tedarik eden sektöre teşekkür etti.

Tarım ve Orman Bakanı, bitkisel ve hayvansal üretimin geliştirilmesi ve rekabet gücünün artırılması için planlar ve politikalar hazırladıklarını belirtti. Ancak bölge coğrafyasında çeşitli risk faktörlerinin bulunduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, savaşlar, salgınlar, depremler, küresel ısınma, kuraklık, sel felaketi ve orman yangınlarının tarımın da dahil olduğu tüm sektörleri etkilediğini belirtti.

Bakan Yumaklı, yem sektörünün Türkiye'deki durumunu anlatarak, ülkede karma yem üreten işletme sayısının 1624'e yükseldiğini ve yıllık üretim kapasitesinin 34,3 milyon ton olduğunu ifade etti. Ülkenin bu kapasitenin yüzde 81'ini kullandığını belirten Bakan Yumaklı, Türkiye'nin dünyada yedinci, Avrupa'da ise en fazla üretim yapan birinci ülke olduğunu söyledi.

Bakanlık olarak AR-GE faaliyetlerini desteklediklerini ve kamu-üniversite-özel sektör işbirliğini teşvik ettiklerini belirten Bakan Yumaklı, yem hammaddesine olan ihtiyaç konusunda da yurt dışı bağımlılığını azaltmaya çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, gıda arz güvenliğinin önemini vurgulayan Bakan Yumaklı, tarım sektöründe daha fazla çalışmaya ve geleceğe hazırlıklı olmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bakan Yumaklı, yem hammaddeleri için geçen yıl yapılan düzenlemelerle bitkisel ve hayvansal üretim için stratejik öneme sahip ürünlerin planlı bir şekilde üretilmesini sağlayacaklarını ve bu düzenlemeleri sahaya aktarmak için eğitim çalışmaları yaptıklarını dile getirdi. Ayrıca, şubat ayında hayvancılık politikalarını açıkladıklarını ve 2024 yılı ekim döneminden itibaren tarımsal üretim planlamasına geçeceklerini söyledi.

Bakan Yumaklı, yeni üretim sezonunda arpa ekim alanlarında yüzde 4, buğdayda ise yüzde 7 artış olduğunu belirtti. Ayrıca dane mısır üretiminin de önemli bir rakama ulaştığını ve 2024 yılında da yeni bir rekora ulaşmayı beklediklerini ifade etti. Yumaklı, yağışların buğday ve arpa üretimi için önemli olduğunu ve yağışları yakından takip ettiklerini söyledi. Bakan ayrıca, yem sektörünün üretime olan duyarlılığını önemsediklerini ve gereken tedbirleri aldıklarını belirtti.

Bakan Yumaklı ve beraberindekiler açılışı yaptıkları sergiyi gezdikten sonra etkinlik sona erdi. #Tarım #Hayvancılık #YemKongresi #Türkiye